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ストレス誘導によるケルセチンの活性化と多機能発現ダイナミクスの 解明

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研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-22380077
研究種目 基盤研究(B)
研究分野 生物系
農学
農芸化学
食品科学
研究機関 徳島大学
代表研究者 寺尾 純二
研究分担者 河合 慶親
研究分担者 向井 理恵
研究期間 開始年月日 2010/4/1
研究期間 終了年度 2012
研究ステータス 完了 (2012/4/1)
配分額(合計) 14,820,000 (直接経費 :11,400,000、間接経費 :3,420,000)
配分額(履歴) 2012年度:2,730,000 (直接経費 :2,100,000、間接経費 :630,000)
2011年度:2,730,000 (直接経費 :2,100,000、間接経費 :630,000)
2010年度:9,360,000 (直接経費 :7,200,000、間接経費 :2,160,000)
キーワード 食品
ストレス
発現制御
分析化学
シグナル伝達、筋萎縮
β-βグルクロニダーゼ
炎症
シグナル伝達
筋萎縮
筋委縮
β-グルクロニダーゼ
分析科学
潰瘍性大腸炎
フラボノイド

研究成果

[雑誌論文] Plasma HDL reduces nonesterified fatty acid hydroperoxides originating from oxidized LDL: a mechanism for its antioxidant ability

Kotosai M., Shimada S., Kanda M., Matsuda N., Sekido K., Shimizu Y., Tokumura A.,Nakamura T., Murota K., Kawai Y., TeraoJ. 2013

[雑誌論文] Effect of quercetin and its glucuronide metabolites upon 6-hydroxydopamineinduced oxidative damage in neuro-2a cells

Mukai R., Kawabata K., Otsuka S., Ishisaka A., Kawai Y., Ji Z-S., Tsuboi H., Terao J. 2012

[学会発表] マウス大腸粘膜の脂質ヒドロペルオキシド消去作用とルチン摂食の効果

寺尾純二 2012

[学会発表] A role of dietary flavonoids on oxidative stress in the central nervous system: attenuation of monoamine oxidase-A activity

Terao J 2012

[図書] Flavonoid and related compounds (Chapter 4. Bioavailability of Flavonols and Falvones)

M.Piskula, K.Murota, j.Terao 2012

[図書] Bioavailability of Flavonols and Flavones

PIskula MK., Murota K., Terao J. 2012

[図書] lavonoid and related compounds (Chapter 4. Bioavailability of Flavonols and Falvones

M. Piskula, K. Murota, J. Terao 2012

[図書] フラボノイド (Functional Food第19号)

寺尾純二 2012

[学会発表] Effectof prenylation on the bioavailability of dietary flavonoids

Terao J 2012

[雑誌論文] Evaluation of theinhibitory effects of quercetin-related flavonoids and catechins on themonoamine oxide-se-A reaction in mouse brain mitochondria Journal of Agricultural

Bandaruk Y., Mukai R., Kawamura T., Nemoto H Terao J. 2012

[学会発表] 筋管細胞における遊離脂肪酸ヒドロペルオキシド誘導ユビキチンリガーゼ発現に対するケルセチンの抑制作用

寺尾純二 2012

[雑誌論文] Prevention of disusemuscle atrophy by dietary ingestion of 8-prenylnaringenin in denervated mice

Mukai R., Horikawa H., Fujikura Y., Kawamura T., Nemoto H., Nikawa T. 2012

[雑誌論文] Effect of quercetin and its glucuronide metabolites upon 6-hydroxydopamine-induced oxidative damage in neuor-"a cells

Mukai r., Kawabata K., Otsuka S., Ishisaka A., Kawai y., Ji Z-S., Tsuboi H., Terao J. 2012

[雑誌論文] Effect of quercetin and glucuroni-de metabolites on the monoamine oxidase-A reaction in mouse brain mitochondria.

S. Yoshino, Hara A, Sakakibara H, Kawabata K, Tokumura A, Ishisaka A, Kawai Y, Terao J 2011

[学会発表] Central nervous system : a possible target of dietary flavonoids

J.Terao, A.Ishisaka, Y.Kawai 2011

[雑誌論文] Conjugated quercetin glucuronides as bioactive metabolites and precursors of aglycone in vivo

Terao J. Murota K, Kawai Y 2011

[学会発表] Dietary flavonoids as antioxidants and beyond antioxidants in target tissues

J.Terao 2011

[学会発表] Multitargets of dietary flavonoids in modulation of oxidative stress

J.Terao 2011

[学会発表] Functional food factors for the prevention of muscle atrophy

J.Terao 2011

[学会発表] Potential of dietary flavonoids for the prevention of muscle atrophy

J.Terao 2011

[学会発表] Central nervous system as a possible target of dietary quercetin and its metabolites

J.Terao 2010

[学会発表] Processing and cooking effects on bioavailability and bioefficacy of dietary flavonoids

J.Terao 2010

[図書] フラボノイド (Functional Food第19号)

寺尾純二