トップ研究者を探す小麦アレルギー患者向け新食感グルテンフリー食品の試作とその品質評価

小麦アレルギー患者向け新食感グルテンフリー食品の試作とその品質評価

KAKEN 科学研究費助成事業データベース で見る
研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-18K02256
研究種目 基盤研究(C)
研究分野
研究機関 高知大学
代表研究者 村井 正之
研究分担者 河野 俊夫
研究期間 開始年月日 2018/4/1
研究期間 終了年度 2020
研究ステータス 完了 (2020/4/1)
配分額(合計) 4,420,000 (直接経費 :3,400,000、間接経費 :1,020,000)
配分額(履歴) 2020年度:1,430,000 (直接経費 :1,100,000、間接経費 :330,000)
2019年度:260,000 (直接経費 :200,000、間接経費 :60,000)
2018年度:2,730,000 (直接経費 :2,100,000、間接経費 :630,000)
キーワード グルテン
小麦粉
セルロース
素材適性
米粉
グルテンフリー
品質評価
小麦アレルギー

研究成果

[雑誌論文] Vigorous growth and high yielding of rice (Oryza sativa) introgression lines and transformants carrying a PRR37 allele from wild rice O. longistaminata

Maekawa, M., M. Kashihara, E. Gichuhi, E. Himi, M. Murai, N. Ishikawa, Y. Hiei, Y. Ishida, T. Komari and T. Komori 2021

[雑誌論文] Effects of a Dwarfing Gene sd1-d (Dee-geo-woo-gen dwarf) on Lodging Resistance and Related Traits in Rice, a Preliminary Report

Bhattarai, M., M. Kamimukai, B. B. Rana, H. Oue, S. Matsumura and M. Murai 2021

[雑誌論文] Effects of tall alleles <i>SD1-in</i> and <i>SD1-ja</i> to the dwarfing allele <i>sd1-d</i> originating from ‘Dee-geo-woo-gen’ on yield and related traits on the genetic background of <i>indica</i> IR36 in rice

Rana Birendra Bahadur、Kamimukai Misa、Bhattarai Mukunda、Rana Lokendra、Matsumoto Ayaka、Nagano Hironori、Oue Hiroki、Murai Masayuki 2021

[雑誌論文] Eating qualities of high-yielding japonica-rice lines carrying Ur1 gene

Kamimukai, M., K. Nagano, T. Iwakura, T. Akaoka, K. Sakai, M. Sakai, M. Sakata, K. Masuda and M. Murai 2020

[雑誌論文] Lateness gene concerning photosensitivity increases yield, by applying low to high levels of fertilization, in rice, a preliminary report

Murai, M., B. B. Rana, I. Takamure, H. Nakazawa and M. Bhattarai 2020

[雑誌論文] High-yielding japonica-rice lines carrying Ur1 (Undulate rachis-1) gene, possessing various heading times

Kamimukai, M., T. Iwakura, T. Akaoka and M. Murai 2020