トップ研究者を探す味覚障害に関与する組織レベルでの亜鉛欠乏の機能的評価法の開発

味覚障害に関与する組織レベルでの亜鉛欠乏の機能的評価法の開発

KAKEN 科学研究費助成事業データベース で見る
研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-16591710
研究種目 基盤研究(C)
研究分野 生物系
医歯薬学
外科系臨床医学
耳鼻咽喉科学
研究機関 徳島大学
代表研究者 宮崎 かつし
研究分担者 武田 憲昭
研究期間 開始年月日 2004/4/1
研究期間 終了年度 2005
研究ステータス 完了 (2005/4/1)
配分額(合計) 3,000,000 (直接経費 :3,000,000)
配分額(履歴) 2005年度:800,000 (直接経費 :800,000)
2004年度:2,200,000 (直接経費 :2,200,000)
キーワード 味覚障害
亜鉛欠乏
アンギオテンシン変換酵素
四清亜鉛濃度
亜鉛栄養状態
亜鉛摂取
亜鉛
ACE活性比
亜鉛欠乏性味覚障害
突発性味覚障害
ACE
血中亜鉛濃度
Taste impairment
Zinc deficiency
Angiotensin converting enzyme
Zinc concentration in serum
Zinc nutrition
Dietary zinc intake

研究成果

[雑誌論文] Zinc nutrition on patients with taste impairment with regard to angiotensin converting enzyme activity

N.Takeda 2006

[雑誌論文] Zinc nutrition on healthy and patients with taste impairment from the view point of zinc ingestion, serum zinc concentration and angiotensin coverting enzyme activit

C.Ueda, T.Takaoka, N.Sarukura, K.Matsuda, Y.Kitamura, N.Toda, T.Tanaka, S.Yamamoto, N.Takeda 2006

[雑誌論文] アンギオテンシン変換酵素活性比を用いた味覚障害患者の亜鉛栄養状態の評価

武田憲昭, 高岡 司, 上田千鶴 2006

[雑誌論文] Zinc nutrition on healthy and patients with taste impairment from the view point of zinc ingestion, serum zinc concentration and angiotensin coverting enzyme activity.

C.Ueda, T.Takaoka, N.Sarukura, K.Matsuda, Y.Kitamura, N.Toda, T.Tanaka, S.Yamamoto, N.Takeda 2006

[雑誌論文] Zink nutrition on healthy and patients with taste impairment from the view point of zink ingestion, serum zinc concentration and angiotensin coverting enzyme activity.

C.Ueda, T.Takaoka, N.Sarukura, K.Matsuda, Y.Kitamura, N.Toda, T.Tanaka, S.Yamamoto, N.Takeda 2006

[雑誌論文] 亜鉛欠乏の新しい機能評価法:アンギオテンシン変換酵素活性比と味覚障害患者への応用

高岡 司, 武田憲昭 2005

[雑誌論文] Survey on taste disorders, examination methods, and treatments used in japan.

M.Ikeda, Y.Aiba, A.Ikui, A.Inokuchi, Y.Kurono, M.Sakagami, N.Takeda, H.Tomita 2005

[雑誌論文] New method to evaluate zinc deficiency in patients with taste impairment with regard to angiotensin converting enzyme activity

T.Takaoka, N.Takeda 2005

[雑誌論文] Survey on taste disorders, examination methods, and treatments used in japan

M.Ikeda, Y.Aiba, A.Ikui, A.Inokuchi, Y.Kurono, M.Sakagami, N.Takeda, H.Tomita 2005

[雑誌論文] 亜鉛欠乏の新しい機能評価法 : アンギオテンシン変換酵素活性比と味覚障害患者への応用

高岡 司, 武田憲昭 2005

[雑誌論文] Zinc deficiency in patients with idiopathic taste impairment with regard to angiotensine converting

Noriaki Takeda 2004

[雑誌論文] Xinc deficiency in patients with idiopathic taste impairment with regard to angiotensine converting enzyme activity.

N.Takeda, T.Takaoka, C.Ueda, N.Toda, B.Kalubi, S.Yamamoto 2004

[雑誌論文] Zinc deficiency in patients with idiopathic taste impairment with regard to angiotensine converting enzyme activity.

N.Takeda, T.Takaoka, C.Ueda, N.Toda, B.Kalubi, S.Yamamoto 2004