トップ研究者を探す迅速解析法による野菜の抗アレルギー活性成分の特定とその調理への影響

迅速解析法による野菜の抗アレルギー活性成分の特定とその調理への影響

KAKEN 科学研究費助成事業データベース で見る
研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-25350096
研究種目 基盤研究(C)
研究分野 総合系
複合領域
生活科学
食生活学
研究機関 香川大学
代表研究者 田村 啓敏
研究期間 開始年月日 2013/4/1
研究期間 終了年度 2015
研究ステータス 完了 (2015/4/1)
配分額(合計) 5,070,000 (直接経費 :3,900,000、間接経費 :1,170,000)
配分額(履歴) 2015年度:780,000 (直接経費 :600,000、間接経費 :180,000)
2014年度:1,430,000 (直接経費 :1,100,000、間接経費 :330,000)
2013年度:2,860,000 (直接経費 :2,200,000、間接経費 :660,000)
キーワード 抗アレルギー活性
QuEChERS
サツマイモ
玉ねぎ
調理効果
抗アレルギー成分
QuEChERS法
フラボノイド類
ミント
ケルセチン-4'-グルコシド
活性相関
RBL-2H3 細胞
QuEChERS簡易抽出法
アレルギー抑制成分

研究成果

[学会発表] A role of phytochemicals in foods in aging society

Hirotoshi Tamura 2016

[学会発表] ロズマリン酸ヘキシル化体のα-グルコシダーゼ阻害活性と抗菌活性に関する研究

朱鳳仙,徐忠明,西脇寿,高野隼人,米倉リナ,楊栄華,田村啓敏 2015

[雑誌論文] Antiallergic activity of quercetin 4'-glucoside in eleven onions (Allium cepa) quickly determined using QuEChERS method and Pearson’s correlation coefficient

Akihiko Sato, Ting Zhang, Lina Yonekura, Hirotoshi Tamura 2015

[雑誌論文] High Antiallergic Activity of 5,6,4'-trihydroxy-7,8,3'-trimethoxyflavone and 5,6-dihydroxy-7,8,3',4'-tetramethoxyflavone from Eau de Cologne Mint (Mentha × piperita citrata)

Akihiko Sato and Hirotoshi Tamura 2015

[雑誌論文] Antiallergic activity of rosmarinic acid esters is modulated by hydrophobicity, and bulkiness of alkyl side chain

Fengxian ZHU, Zhongming XU, Ronghua YANG, Lina YONEKURA, Hirotoshi TAMURA 2015

[雑誌論文] Antiallergic activities of eleven onions (Allium cepa) were attributed to quercetin 4'-glucoside using QuEChERS method and Pearson's correlation coefficient

Akihiko Sato, Ting Zhang, Lina Yonekura, Hirotoshi Tamura 2015

[雑誌論文] High antiallergic activity of 5,6,4'-trihydroxy-7,8,3'-trimethoxyflavone and 5,6-dihydroxy-7,8,3',4'-tetramethoxyflavone from Eau de Cologne mint (Mentha × piperita citrata)

Akihiko Sato, Hirotoshi Tamura 2015

[雑誌論文] Secoiridoid Type of Antiallergic Substances in the Pomace, Wasting Materials in Three Varieties of Japanese Olive (Olea europaea)

Akihiko Sato, Noboru Shinozaki and Hirotoshi Tamura 2014

[雑誌論文] ANTIALLERIC ACTIVITY OF VARIOUS KINDS OF VEGETABLES AND FRUITS IN JAPAN AND THAILAND

Akihiko Sato, Vipa Surojanametakul, Ting Zhang, Sayuri Tanaka, Shiori Okabe, Lina Yonekura, Toshiya Masuda, Warunee Varanyanond, Hirotoshi Tamura 2014

[雑誌論文] Rosmarinic Acid Extract for Antioxidant, Antiallergic and α-Glucosidase Inhibitory Activities, Isolated by Supramolecular Technique and Solvent Extraction from Perilla Leaves,

Fengxian Zhu, Takayuki Asada, Akihiko Sato, Yoriko Koi, Hisashi Nishiwaki, and Hirotoshi Tamura 2014

[学会発表] Antialleric activity of various kinds of vegetables and fruits in Japan and Thailand

179)Akihiko Sato, Vipa Surojanametakul, Ting Zhang, Sayuri Tanaka, Shiori Okabe, Lina Yonekura, Toshiya Masuda, Warunee Varanyanond and Hirotoshi Tamura 0