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新規食品素材ナノ結晶粒子のビルドアップ型作製とその賦形剤としての応用

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研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-23580171
研究種目 基盤研究(C)
研究分野 生物系
農学
農芸化学
食品科学
研究機関 香川大学
代表研究者 吉井 英文
研究期間 開始年月日 2011/4/1
研究期間 終了年度 2013
研究ステータス 完了 (2013/4/1)
配分額(合計) 5,330,000 (直接経費 :4,100,000、間接経費 :1,230,000)
配分額(履歴) 2013年度:910,000 (直接経費 :700,000、間接経費 :210,000)
2012年度:1,430,000 (直接経費 :1,100,000、間接経費 :330,000)
2011年度:2,990,000 (直接経費 :2,300,000、間接経費 :690,000)
キーワード 無水結晶
脱水
ナノ
多孔性

グルタミン酸ナトリウム
シクロデキストリン
1-メチルシクロプロペン
結晶
ナノファイバー
ポリスチレン
エタノール
徐放
フィルム
dehydration
ethanol
crystal
maltose
lactose
anhydrous crystal
hydrous crystal
cyclodextrin
trehalose
crystal transformation
electrospining

研究成果

[雑誌論文] 噴霧乾燥食品粉末の特質

吉井英文、四日洋和 2014

[学会発表] Aroma Encapsulation

吉井英文 2014

[雑誌論文] シクロデキストリン法を用いた混練法による粉末化

小枝貴弘、四日洋和、上梶友記子、吉井英文 2014

[雑誌論文] 機能性食品粉末の作製と特質

吉井英文 2013

[学会発表] Nanomecelle formation of CoQ10 with dipotassium glycyrrhizate be means of the inclusion complex of CoQ10 withγ-cyclodextrin

Uekaji,Y., Onishi, M., Nakata, D., Terao, K., Omukai, S., Fukushima,S., Paananen, A., Patanen, R., Yoshii, H. 2013

[図書] 脂溶性生理活性物質のシクロデキストリンによる可溶化と吸収性向上、シクロデキストリンの科学と技術

上梶友紀子、吉井英文 2013

[図書] 食品機能成分のマイクロ・ナノカプセル化技術食品素材ノナノ加工をささえる技術安達修二、中島光敏、杉山滋監修

吉井英文、四日洋和、Neoh Tze Loon、古田武 2013

[雑誌論文] 機能性食品・化粧品分野のシクロデキストリン

上梶友記子、寺尾啓二、吉井英文 2013

[図書] 脂溶性生理活性物質のシクロデキストリンによる可溶性と吸収性向上

上梶友記子、吉井英文 2013

[学会発表] グリチルリチン酸K2添加によるCoQ10-CD包接複合体の物理化学的評価特性評価

上梶友記子、大西麻由、中田大介、寺尾啓二、尾向紗由理、福島昭二 Arja Paananen, Riitta Partanen, 吉井英文 2013

[図書] シクロデキストリンによる香料の徐放とその応用、シクロデキストリンの科学と技術

吉井英文、四日洋和 2013

[学会発表] Micelle formation of CoQ10 with dipotassium glycyrrhizate via CoQ10/γ-CD inclusion complex

Uekaji,Y., Onishi, M., Nakata, D., Terao, K., Omukai, S., Fukushima,S., Paananen, A., Patanen, R., Yoshii, H. 2013

[図書] シクロデキストリンによる香料徐放とその応用(シクロデキストリンの科学と技術)

吉井英文, 四日洋和 2013

[学会発表] Encapsulation of retinyl palmitate with the mixture of cyclodextrin and maltodextrin by kneading method

Koeda, T., Okamoto, K., Neoh, T.L., Wada, T., Furuta, T., Yoshii, H. 2013

[学会発表] 食品オイル・フレーバーの粉末化

吉井英文 2013

[雑誌論文] 機能性食品・化粧品分野におけるシクロデキストリンナノテクノロジー

上梶友記子、寺尾啓二、吉井英文 2013

[図書] 食品機能成分のマイクロ・ナノカプセル化技術(食品素材のナノ加工を支える技術),

吉井英文, 四日洋和, Neoh Tze Loon, 古田武 2013

[雑誌論文] 噴霧乾燥粉末の構造と粉末特性

吉井英文 2013

[学会発表] Humidity relaxation response of electrospun polystylene fibers funtionalized with inclusion complex of 1-MCP and a-CD

T.L. Neoh, A. Yabuno, P. Menendez, H. Yoshii 2012

[雑誌論文] Formation of a new crystalline form of anhydrous β-maltose by ethanol-mediated crystal transformation

N. Verhoevena, T.L. Neoh, T. Ohashi, T. Furuta, S. Kurozumi, H. Yoshii 2012

[雑誌論文] Heat stability of allyl isothiocyanate and phenyl isothiocyanate complexed with randomly methylatedβ-cyclodextrin

T.L. Neoh, C. Yamamotob, S. Ikefuji, T.Furuta, H. Yoshii 2012

[雑誌論文] The loss of OSA‐modified starch emulsifier property during the high‐pressure homogeniser and encapsulation of multi‐flavour bergamot oil by spray drying

P. Penbunditkul, H. Yoshii, U. Ruktanonchai, T. Charinpanitku, S. Assabumrungrat, A. Soottitantawat 2012

[学会発表] Effect of mannitol on formation of hollow particles in the spray-dried powders of encapsulated d-limonene in gum arabic and maltodextrin

H. Yoshii, R. Partanen, T.L. Neoh, T. Furuta, N. Hirai, S. Matsumura 2012

[学会発表] Solubilization of CoQ10 by combination with cyclodextrin and surfactant

Y. Uekaji, H. Yoshii et al. 2012

[雑誌論文] The loss of OSA‐modified starch emulsifier property during the high‐pressure homogeniser and encapsulation of multi‐flavour bergamot oil by spray drying

P. Penbunditkul, H. Yoshii, U. Ruktanonchai, T. Charinpanitku, S. Assabumrungrat, A. Soottitantawat 2012

[雑誌論文] Formation of a Polymer-Coated Inclusion Complex of D-Limonene andβ-Cyclodextrin by Spray Drying

C.Yamamoto, T.L. Neoh, H. Honbou, T. Furuta, S. Kimura, H. Yoshii 2012

[図書] 噴霧乾燥法の基礎(第5章1節)(粉体・微粒子のサイズリダクション(粉砕・分級技術-最適化と操作ノウハウ-)

吉井英文 2012

[雑誌論文] Kinetic Analysis and Evaluation of Controlled Release of D-Limonene Encapsulated in Spray-Dried Cyclodextrin Powder under Linearly Ramped Humidity

C. Yamamoto, T.L Neoh, H. Honbou, H. Yoshii,T.Furuta 2012

[雑誌論文] High-Oil-Load Encapsulation of Medium-Chain Triglycerides and d-Limonene Mixture in Modified Starch by Spray Drying.

Vita Paramita, Takeshi Furuta, Hidefumi Yoshii 2012

[学会発表] Etahnol-mediated crystal transformation of sugaes

N. Verhoeven, H. Yoshii 2012

[学会発表] Microencapsulation of MCT oil in blends of modified starches at high-oil-load

V. Paramita, T.L. Neoh, M. Yasuda, H. Tobe, T. Furuta, H. Yoshii 2012

[雑誌論文] Evaluation of Flavor Release From Spray-Dried Powder by Ramping with Dynamic Vapor Sorption–Gas Chromatography

C. Yamamotoa, T.L. Neoh, Y. Honbou, T. Furuta, S.i Kimura, H. Yoshii 2012

[学会発表] Evaluation of flavor release from spray-dried powder under humidity ramping by dynamic vapor sorption

Yamamoto, C., Neoh T.L., Honbou, H., Furuta, T., Kimura, S., Yoshii, H 2011

[雑誌論文] Charactrization of dehydration kinetics of dehydrate trehalose to its hydrous form in ethanol by DSC

Nioclas Verhoeven, Tze Loon Neoh, Takeshi Furuta, Chisho Yamamoto, Tetsuya Ohashi, Hidefumi Yoshii 2011

[学会発表] Formation of polymer-coated inclusion complex of d-limonene and β-cyclodextrin by spray drying

Yamamoto, C., Neoh T.L., Kimura, S., Honbou , H., Yoshii H. 2011

[学会発表] Ethanol-mediated crystal transformation from hydrous sugars to anhydrous sugars

Verhoeven, N., Yoshii、H. 2011

[学会発表] Formation of new crystalline, anhydrous monosodium glutamate by solvent dehydration using ethanol

Verhoeven N., Neoh T. L., Furuta, T., Yamamato, C., Yoshii H. 2011