トップ研究者を探す新しい結晶変換技術によるサブミクロン多孔構造を有する新規糖質結晶の創製と応用

新しい結晶変換技術によるサブミクロン多孔構造を有する新規糖質結晶の創製と応用

KAKEN 科学研究費助成事業データベース で見る
研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-20580130
研究種目 基盤研究(C)
研究分野 生物系
農学
農芸化学
食品科学
研究機関 鳥取大学
代表研究者 吉井 英文
研究分担者 古田 武
研究期間 開始年月日 2008/4/1
研究期間 終了年度 2010
研究ステータス 完了 (2010/4/1)
配分額(合計) 4,810,000 (直接経費 :3,700,000、間接経費 :1,110,000)
配分額(履歴) 2010年度:910,000 (直接経費 :700,000、間接経費 :210,000)
2009年度:1,040,000 (直接経費 :800,000、間接経費 :240,000)
2008年度:2,860,000 (直接経費 :2,200,000、間接経費 :660,000)
キーワード 結晶変換
トレハロース
マルトース
エタノール
Jander
ガラス転移温度
含水結晶
糖質構造
無水結晶
多孔性糖質
シュークロース
サブミクロン
結晶
マンニトール

研究成果

[雑誌論文] Effect of Feed liquid temperature on the structural morphologies of d-limonene microencapsulated powder and its preservation

V.Paramita, K.Iida, H.Yoshii, T.Furuta 2010

[学会発表] 糖質結晶の新しい形を作る-エタノールを用いた結晶変換による新規糖質構造の創製

吉井英文 2010

[雑誌論文] Effect of feed liquid temperature on the structural morphologies of d-limonene microencapsulated powder and its preservation

Paramita, V., Iida, K., Yoshii, H., Furuta, T. 2010

[学会発表] 機能性食品粉末の創製、FOOMA JAPAN 2010

吉井英文 2010

[学会発表] 機能性食品粉末の創製

吉井英文 2010

[学会発表] エタノール溶媒法を用いた砂糖の新規微細結晶化

吉井英文、出雲栄悠、大橋哲也、Verhoeven Nicolas、 Tze Loon Neoh, 古田武 2010

[学会発表] 噴霧乾燥法による機能性生理活性物質等の粉末化、製剤化

吉井英文 2010

[雑誌論文] Dissociation characteristic of the inclusion complex of cyclomaltohexaose (α-cyclodextrin) with 1-methylcyclopropene in response to stepwise rising relative humidity.

Neoh, T.L., Koecher, K.Reineccius, G.Furuta, T., Yoshii, H. 2010

[学会発表] 糖質結晶の新しい形を作る-エタノールを用いた結晶変換による新規糖質構造の創製-

吉井英文 2010

[雑誌論文] Microencapsulation efficacy of d-limonene by spray drying using various combinations of wall materials and emulsifiers.

Paramita, V., Furuta, T., Yoshii, H. 2010

[学会発表] 環境応答型 フレーバー徐放噴霧乾燥粉末の作製とその特質解析

吉井英文 2010

[学会発表] Charactaristics of dehydration kinetics from hydrous sugars to anhydrous sugars in ethanol by DSC.

Verhoeven, N., Ohashi, T., Kurozumi, S., Izumi E., Furuta T., Yoshii H. 2010

[学会発表] Dehydration kinetics of hydrous sugars to anhydrous sugars in ethanol by DSC.

Verhoeven N. Ohashi T. Furuta T. Yoshii H. 2010

[学会発表] エタノール溶媒法を用いた砂糖の新規微細結晶化

吉井英文 2010

[学会発表] 招待講演、環境応答型フレーバー徐放噴霧乾燥粉末の作製とその特質解析

吉井英文 2010

[学会発表] 噴霧乾燥法による機能性生理活性物質等の粉末化、製剤化

吉井英文 2010

[学会発表] Encapsulation of lemongrass oil with modified starch by spray drying

M.Kaewpanha, V.Lauruengtana, T.Furuta, T.Harinpanitkul, W.Tanthap anichakoon.,U.Ruktanonchai, H.Yoshii.A.Soottitantawat 2009

[雑誌論文] Formation of porous α-CD ethanol dihydrate by crystal transformation method

T.Ohashil, N.iVerhoevenl, D.Okudal, T.Furutal, H.Yoshii 2009

[雑誌論文] 噴霧乾燥粉末の形態特性と機能評価

吉井英文、Vita Paramita, Tze Loon Neoh 2009

[学会発表] Inclusion and release characteristics of flavors encapsulated in cyclodextrins by spray drying.

K.Kawakami, Y.Iida, T.L.Neoh, H.Yoshii, T.Furuta 2009

[学会発表] Spray drying of s-adenosyl-1-methionine in saccharomyces cerevisiae K-9.

V.Lauruengtana, T.Furuta, Y.Murakami, M.Kanai, H.Iefuji, H.Yoshii, 2009

[雑誌論文]

古田武, Vita Paramita, Tze Loon Neoh, 吉井英文 2009

[雑誌論文] Formation of rice flavor powder with α-cyclodextrin by spray drying

Ki Kawakamil, A.Fujital, T.Mikamil, H.Yoshii, V.Paramita, T.L Neoh, T.Furuta 2009

[学会発表] Effect of particle size on the stability of d-limonene encapsulated by spray drying

V.Paramita, K.Iida, H.Yoshii, T.Furuta 2009

[学会発表] 結晶変換法による新規なβ-無水結晶マルトースの作製

黒住彩佳, Verhoeven Nicolas大橋哲也, 吉井英文, 古田武 2009

[学会発表] The stability of S-adenosyl-L-methionine in spray-dried SAM yeast with various additives

V.Lauruengtana, T.Furuta, Y.Murakami, M.Kanai, H.lefuji, H.Yoshii, 2009

[学会発表] Encapsulation of alcohol dehydrogenase in Mannitol by spray drying

H.Joreau, V.Paramita, T.L.Neoh, T.Furutal, H.Yoshii 2009

[学会発表] Effect of oil loading on citral retention in the encapsulation of lemongrass oil by spray drying.

M.Kaewpanha, V.Lauruengtana, T.L.Neoh, T.Furuta, T.Charinpanitkul A.Soottitantawat, H.Yoshii 2009

[雑誌論文] Encapsulation of enzymes by spray drying.

Lauruengtana, V., Paramita, V., Neoh, T.L., Furuta, T., Yoshii. H. 2009

[学会発表] Microencapsulation of s-adenosyl-methionine in sake yeast by spray drying.

V.Lauruengtana, T.Furuta, Y.Murakami, M.Kanai, H.lefuji, H.Yoshii 2009

[雑誌論文] 多孔性無水結晶糖質による亜麻油の包括粉末化

大橋哲也, 渋谷 孝, 奥 和之, 吉井英文, 古田 武 2008

[雑誌論文] Improvement of antifungal activity of 10-undecyn-1-ol by inclusion complex with cyclodextrin derivatives

T. L. Neoh, T. Tanimoto, S. Ikefuji, H. Yoshii, T. Furuta 2008

[学会発表] Creation of porous a-CD by crystal transformation method

T. Ohashi, H. Yoshii, D. Okuda, T. Furuta 2008

[雑誌論文] Effects of protein on retention of ADH enzyme activity encapsulated in trehalose matrices by spray drying

H. Yoshii, F. Buche, N. Takeuchi, C. Terrol, M. Ohgawara, T. Furuta 2008

[雑誌論文] Encapsulation of protein by spray drying and crystal transformation me thod

H. Yoshii, T. L. Neoh, T. Furuta, M. Ohkawara 2008

[学会発表] 結晶変換法による新規なa-CD結晶の創製

大橋哲也, 奥田大介, 吉井英文, 古田武 2008