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酸化安定性を付与した機能性脂質粉末の作製のための脂質安定性評価モデルの構築

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研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-18K05517
研究種目 基盤研究(C)
研究分野
研究機関 摂南大学
香川大学
代表研究者 吉井 英文
研究期間 開始年月日 2018/4/1
研究期間 終了年度 2020
研究ステータス 完了 (2020/4/1)
配分額(合計) 4,420,000 (直接経費 :3,400,000、間接経費 :1,020,000)
配分額(履歴) 2020年度:1,040,000 (直接経費 :800,000、間接経費 :240,000)
2019年度:1,170,000 (直接経費 :900,000、間接経費 :270,000)
2018年度:2,210,000 (直接経費 :1,700,000、間接経費 :510,000)
キーワード イサダオイル
高度不飽和脂肪酸
エイコサペンタエン酸
ドコサヘキサエン酸
噴霧乾燥
粉末
乳化
貯蔵安定性
EPA
DHA
アブラミの式
魚油
油滴径
保存安定性
機能性脂質
キラヤニン

研究成果

[雑誌論文] Effect of Antioxidant and Pro-oxidant on the Stability of Microencapsulated Squalene by Spray Drying

Dwi Ayuni, Joko Nugroho Wahyu Karyadi, Arifin Dwi Saputro, Hidefumi Yoshii 2021

[雑誌論文] Stability of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid in spray-dried powder of emulsified krill oil

Afroza Sultana, Yui Maki , Antonio Fermin, Shuji Adachi , Hidefumi Yoshii 2021

[学会発表] 乳化イサダオイル噴霧乾燥粉末中のエイコサペンタエン 酸,およびドコサヘキサエン酸の安定性

フェルミン アントニオ, 高重至成 , アフロザ スルタナ, 安達修二, 吉井英文 2021

[学会発表] 乳化イサダオイルの噴霧乾燥粉末化と作製粉末の特質

牧由惟, 安達修二, 吉井英文 2020

[図書] 脂質・脂肪酸関連物質の使いこなし方-素材開発・機能創生・応用技術ー

吉井英文、高重至成 2020

[図書] Nano-food Engineering

Afroza Sultana, Asmaliza Ghani, Shuji Adachi, Hidefumi Yoshii 2020

[学会発表] イサダオイルの乳化特性と粉末化.

Fermin,A. 高重至成,Hermawan, A.D.,Sultana S., 安達修二,吉井英文 2019

[学会発表] イサダオイルの酵母への包括による安定化

Sultana, A., Fermin, A., 安達修二, 吉井英文 2019

[学会発表] Effect of storage temperature and oil-droplet diameter to the stability of squalene oil

Ayuni, D., 吉井英文 2019

[学会発表] Oxidative stability of microencapsulated krill oil by spray drying.

Fermin, A., Adachi, S., Yoshii, H 2019

[学会発表] Oxidation stability of krill oil in emulsified spray-dried powder.

Fermin, A., 安達修二, 吉井英文 2019

[雑誌論文] Crystallisation properties of amorphous cyclodextrin powders and their complexation with fish oil.

Frierler, L., Ho, T.M.., Anthony, A., Yoshii, H., Yago A.J.E., Bhandari, B. 2019

[学会発表] Stability of DHA and EPA in encapsulated krill oil in spray-dried encapsulated yeast powder.

Sultana, A.,Ferimin A., Adachi, S., Yoshii, H. 2019

[学会発表] Flavor release analysis from corn starch-coated spray-dried powders with ramping method of humidity at a constant temperature.

Takashige, S, Ariyanto H.D., Yoshii, H. 2019

[学会発表] 噴霧乾燥を用いた機能性食品粉末の作製

吉井英文 2019

[学会発表] Release from Spray-Dried Powders with Various Wall Materials.

Takashige, S., Ariyanto, H,D., Adachi, S., Yoshii, H. 2019

[学会発表] Release rates of emulsified d-limonene encapsulated in spray-dried powders.

Takashige, S., Ariyanto, H,D., Adachi, S., Yoshii, H. 2019

[学会発表] トランスグルタミナーゼ処理によるコラーゲンペプチド・カゼイン含有エマルションの物理的特性

泉秀明,御器谷友美,津田信治,吉井英文 2018

[学会発表] 中鎖脂肪酸トリグリセリドを用いたフレーバー包括シクロデキストリン粉末の噴霧乾燥法による作製

Nguyen, T.V.A., Yoshii, H. 2018

[雑誌論文] Measuring method of glass transition temperature using aroma sensor.

Chantanuson,R., Zhu, J., Shiga, H., Adachi, S., Soottitantawat, A., Yoshii, H. 2018

[雑誌論文] Encapsulation of krill oil by spray drying

Takashige, S., Hermawan, A.D., Sultana, A., Shiga, H., Adachi, S., Yoshii, H. 2018

[学会発表] 乳化剤蛋白質のトランスグルタミナーゼ処理による乳化魚油粉末の酸化安定性.

山内惇生,高重至成,泉秀明,御器谷友美,津田信治,吉井英文 2018

[学会発表] Dynamic flavor release from spray-dried encapsulated yeast cells.

Afroza, S., Yoshii, H. 2018

[学会発表] Encapsulation and stability of allyl sulfide in cyclodextrin with and without the presence of medium chain triglycerides.

Nguyen T.V.A., Yoshii, H. 2018

[学会発表] Formation inclusion complex of cyclodextrin and allyl sulfide and their stability.

Nguyen, T.V.A., Yoshii, H. 2018

[雑誌論文] 機能性物質を閉じ込める~機能性食品粉末の製造と特性~

吉井 英文、高重 至成、四日 洋和、安達 修二 2018

[学会発表] Encapsulation of krill oil by spray drying.

Takashige, S., Hermawan, A.D., Sultana, A., Shiga, H., Adachi, S., Yoshii, H. 2018

乳化イサダオイル