トップ研究者を探す魚油代謝物のアレルギー症状緩和効果の検証と、その作用メカニズムの解明

魚油代謝物のアレルギー症状緩和効果の検証と、その作用メカニズムの解明

KAKEN 科学研究費助成事業データベース で見る
研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-17K07792
研究種目 基盤研究(C)
研究分野 生物系
農学
農芸化学
食品科学
研究機関 愛媛大学
代表研究者 西 甲介
研究期間 開始年月日 2017/4/1
研究期間 終了年度 2019
研究ステータス 完了 (2019/4/1)
配分額(合計) 4,810,000 (直接経費 :3,700,000、間接経費 :1,110,000)
配分額(履歴) 2019年度:1,430,000 (直接経費 :1,100,000、間接経費 :330,000)
2018年度:1,560,000 (直接経費 :1,200,000、間接経費 :360,000)
2017年度:1,820,000 (直接経費 :1,400,000、間接経費 :420,000)
キーワード 魚油
DHA
代謝物
モデルマウス
サイトカイン
花粉症
アレルギー
マスト細胞
アレルギーモデル
ドコサヘキサエノイルエタノールアミド
リンパ球
RBL-2H3細胞
脱顆粒
DHEA
代謝

研究成果

[学会発表] 多価不飽和脂肪酸DHAの代謝物の抗アレルギー効果

金山佳毅, In-Hae Kim, 菅原卓也, 西 甲介 2020

[学会発表] DHA代謝物の抗アレルギー効果

西 甲介, 金山佳毅, In-Hae Kim, 菅原卓也 2020

[雑誌論文] Trigonelline: An alkaloid with anti-degranulation properties

Nugrahini Arita Dewi、Ishida Momoko、Nakagawa Toshifumi、Nishi Kosuke、Sugahara Takuya 2020

[雑誌論文] Structure-Activity Relationships of Fish Oil Derivatives with Antiallergic Activity in Vitro and in Vivo

Kim In-Hae、Kanayama Yoshiki、Nishiwaki Hisashi、Sugahara Takuya、Nishi Kosuke 2019

[雑誌論文] Inhibitory effect of aqueous extract of Cuminum cyminum L. seed on degranulation of RBL-2H3 cells and passive cutaneous anaphylaxis reaction in mice

Hada Makoto、Nishi Kosuke、Ishida Momoko、Onda Hiroyuki、Nishimoto Sogo、Sugahara Takuya 2019

[学会発表] Structure-anti-allergic activity relationships of long-chain fatty acids and their derivatives

Kim IH, Kanayama Y, Sugahara T, Nishi K 2019

[雑誌論文] Docosahexaenoyl ethanolamide mitigates IgE-mediated allergic reactions by inhibiting mast cell degranulation and regulating allergy-related immune cells

Nishi Kosuke、Kanayama Yoshiki、Kim In-Hae、Nakata Akihiro、Nishiwaki Hisashi、Sugahara Takuya 2019

[学会発表] DHAとその代謝物の抗アレルギー効果

西 甲介, 金山佳毅, In-Hae Kim, 菅原卓也 2019

[雑誌論文] Anti-degranulation activity of caffeine: In vitro and in vivo study

Nugrahini Arita Dewi、Ishida Momoko、Nakagawa Toshifumi、Nishi Kosuke、Sugahara Takuya 2019

[学会発表] 魚油代謝物の抗アレルギー効果

西 甲介 2019

[学会発表] Anti-allergic effects of docosahexaenoyl ethanolamide (DHEA), a metabolite of docosahexaenoic acid (DHA)

Kanayama Y, Kim IH, Sugahara T, Nishi K 2019

[学会発表] Anti-allergic effect of docosahexaenoyl ethanolamide (DHEA) on RBL-2H3 cells and pollinosis mice

Kanayama Y, Kim IH, Sugahara T, Nishi K 2019

[雑誌論文] Anti-inflammatory effect of lysozyme from hen egg white on mouse peritoneal macrophages

Tagashira Ayuka、Nishi Kosuke、Matsumoto Shinya、Sugahara Takuya 2018

[学会発表] パッションフルーツ種子エタノール抽出物のIgE産生抑制効果

菅原卓也・水崎 愛・石田萌子・西 甲介 2018

[雑誌論文] Suppressive effect of ethanol extract from mango (Mangifera indica L.) peel on IgE production in vitro and in vivo

Ishida Momoko、Sasaki Tomoko、Nishi Kosuke、Tamamoto Takeshi、Sugahara Takuya 2018

[雑誌論文] Inhibitory effect of Japanese black vinegar on IgE-mediated degranulation of RBL-2H3 cells and a murine model of Japanese cedar pollinosis

Awane Seiji、Nishi Kosuke、Ishida Momoko、Nagano Masanobu、Hashiguchi Kazunori、Fujii Akira、Sugahara Takuya 2018

[学会発表] 免疫系に作用する機能性食品成分の探索および作用機序の解明

西 甲介 2018

[学会発表] Nobiletin suppresses monocyte chemoattractant protein-1 (MCP-1) expression by regulating MAPK signaling in 3T3-L1 cells

Sugahara T., Domen M., Yasunaga S., Nishi K., Ishida M., Kadota A. 2017

[雑誌論文] Syntheses of cytotoxic novel arctigenin derivatives bearing halogen and alkyl groups on aromatic rings

Yamauchi Satoshi、Wukirsari Tuti、Ochi Yoshiaki、Nishiwaki Hisashi、Nishi Kosuke、Sugahara Takuya、Akiyama Koichi、Kishida Taro 2017

[学会発表] 食物アレルギーモデルマウスに対する黒酢の摂取効果

石田萌子・粟根聖次・西 甲介・長野正信・橋口和典・藤井 暁・菅原卓也 2017

[学会発表] Suppressive effect of ethanol extract from mango (Mangifera indica L.) peel on IgE production in vitro and in vivo

Ishida M., Sasaki T., Nishi K., Tamamoto T., Sugahara T. 2017

[学会発表] Anti-allergic effect of Coriandrum sativum L. leaf extract

Kitamura Y., Ishida M., Onda H., Nishimoto S., Nishi K., Sugahara T. 2017

[学会発表] 卵白由来リゾチームのマクロファージに対する抗炎症効果

田頭歩佳・西 甲介・松本真弥・菅原卓也 2017

[雑誌論文] Immunostimulatory effect of dried bonito extract on mouse macrophage cell lines and mouse primary peritoneal macrophages

Ishida Momoko、Nishi Kosuke、Shinohara Kozue、Kunihiro Nanami、Osajima Katsuhiro、Suemitsu Tomokazu、Sugahara Takuya 2017

[学会発表] クミン種子水溶性抽出物の脱顆粒抑制メカニズムの解明

秦 麻琴・石田萌子・西 甲介・恩田浩幸・西本壮吾・菅原卓也 2017

[雑誌論文] Immunostimulatory effect of aqueous extract of Coriandrum sativum L. seed on macrophages

Ishida Momoko、Nishi Kosuke、Kunihiro Nanami、Onda Hiroyuki、Nishimoto Sogo、Sugahara Takuya 2017

[学会発表] パクチー水溶性抽出物の抗アレルギー効果に関する研究

北村優莉佳・石田萌子・西 甲介・恩田浩幸・西本壮吾・菅原卓也 2017

[学会発表] 食欲抑制作用を持つオレオイルエタノールアミドの生合成に与える胆汁酸の影響

五十嵐美樹・西 甲介・Daniele Piomelli 2017

[雑誌論文] Suppressive effect of ethanol extract from passion fruit seeds on IgE production

Mizusaki Ai、Nishi Kosuke、Nishiwaki Hisashi、Ishida Momoko、Tamamoto Takeshi、Sugahara Takuya 2017

[学会発表] クミン種子のマクロファージ活性化作用とその活性因子の同定

中山大輔・石田萌子・西 甲介・恩田浩幸・西本壮吾・菅原卓也 2017

[学会発表] 柑橘果皮配合ヨーグルトの抗アレルギー効果

菅原卓也・安永 翔・原 裕子・白石 敦・坂根由梨・鎌尾知行・竹澤由起・大橋裕一・菊池泰三・窪 千明・門田 歩・西 甲介 2017

[雑誌論文] Synthesis and inhibitory activity of 1,3-(adamantan-1(2)-yl)- imidazolidine-2,4,5-triones and 3,3'-(adamantan-1-yl)- bis(1-alkylimidazolidine-2,4,5-triones)

D’yachenko Vladimir S.、Burmistrov Vladimir V.、Nishi Kosuke、Kim In-Hae、Butov Gennady M. 2017

[学会発表] パクチー抽出物の脱顆粒抑制メカニズムの解明

北村優莉佳・石田萌子・西 甲介・恩田浩幸・西本壮吾・菅原卓也 2017

[学会発表] 食品成分によるアレルギー反応抑制効果

西 甲介 2017

[学会発表] クミン種子水溶性抽出物がマクロファージ活性化に与える影響

中山大輔・石田萌子・西 甲介・恩田浩幸・西本壮吾・菅原卓也 2017

[学会発表] Anti-inflammatory effect of lysozyme from hen egg white on macrophages

Tagashira A., Nishi K., Mastumoto S., Sugahara T. 2017

[学会発表] クミン種子水溶性抽出物の免疫賦活効果に関する研究

中山大輔・石田萌子・西 甲介・恩田浩幸・西本壮吾・菅原卓也 2017

[学会発表] コリアンダー(Coriandrum sativum L.)種子水溶性抽出物の免疫賦活活性に関する研究

石田萌子・國廣菜波・西 甲介・恩田浩幸・西本壮吾・菅原卓也 2017

[学会発表] クミン種子水溶性抽出物の抗アレルギー作用に関する研究

秦 麻琴・石田萌子・西 甲介・恩田浩幸・西本壮吾・菅原卓也 2017

[雑誌論文] Immunomodulatory Activity of Octenyl Succinic Anhydride Modified Porang (Amorphophallus oncophyllus) Glucomannan on Mouse Macrophage-Like J774.1 Cells and Mouse Primary Peritoneal Macrophages

Gurusmatika Sellen、Nishi Kosuke、Harmayani Eni、Pranoto Yudi、Sugahara Takuya 2017

[学会発表] プラセンタ水溶性抽出物の抗炎症効果

横谷みゆき・西 甲介・佐々木義晴・菅原卓也 2017