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澱粉等粉末被覆及び蛋白乳化剤の酵素処理によるナノ構造化機能性脂質粉末の作製と特質

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研究課題番号 KAKENHI-PROJECT-15K07455
研究種目 基盤研究(C)
研究分野 生物系
農学
農芸化学
食品科学
研究機関 香川大学
代表研究者 吉井 英文
研究分担者 四日 洋和
研究期間 開始年月日 2015/4/1
研究期間 終了年度 2017
研究ステータス 完了 (2017/4/1)
配分額(合計) 4,810,000 (直接経費 :3,700,000、間接経費 :1,110,000)
配分額(履歴) 2017年度:650,000 (直接経費 :500,000、間接経費 :150,000)
2016年度:1,170,000 (直接経費 :900,000、間接経費 :270,000)
2015年度:2,990,000 (直接経費 :2,300,000、間接経費 :690,000)
キーワード 噴霧乾燥
魚油
粉末化
澱粉
マルトデキストリン
粉末構造
エマルション
フレーバー
フレーバー徐放
水分吸着
アブラミ式
機能性脂質
安定性
ガラス転移温度
空孔
乳化剤蛋白質
乳化
ナノ
賦形剤
ランシマット試験
表面油

研究成果

[学会発表] 恒温定速湿度条件下による澱粉被覆フレーバー粉末からのフレーバーの徐放挙動

高重至成、四日洋和、安達修二、吉井 英文 2018

[学会発表] Release of allyl sulfide in spray-dried powders in cyclodextrin in different storage conditions

Nguyen, T.V.A., Yoshii, H 2017

[学会発表] Stability of allyl sufide in CD inckusion complexes

Nguyen, T.V.A., Yoshii, H 2017

[雑誌論文] Encapsulation of lemongrass oil with cyclodextrins by spray drying and its controlled release characteristics

S. Phunpee, U. R. Ruktanonchai, H. Yoshii, S. Assabumrungrat, A. Soottitantawat 2017

[雑誌論文] Effects of Oil-Droplet Diameter and Dextrose Equivalent of Maltodextrin on the Surface-Oil Ratio of Microencapsulated Fish Oil by Spray Drying

A. Abd Ghani, H. Shiga, S. Adachi, H.Yoshii 2017

[学会発表] Physicochemical characterization of spray-dried powder of emulsified perm oil containing allyl sulfide with different melting temperatures

Theinhiran, T., , Nguyen, T.V.A., Yoshii, H 2017

[雑誌論文] 噴霧乾燥法による中鎖脂肪酸オイル中のアリルスルフィドのシクロデキストリンを用いた包括粉末化

V. A. T. Nguyen, H. Yoshii 2017

[雑誌論文] Surface Oil Measurement for Spray-dried Fish Oil Microcapsules Using Nile Red and Confocal Laser Scanning Microscopy

A. Abd Ghani, R. Francoise, H. Shiga, T.L. Neoh, S. Adachi, H.Yoshii 2017

[学会発表] se from emulsified flavor powders and yeast cells using aroma sensor

A.Sultana, J.L. Zhu, H. Yoshii 2017

[雑誌論文] Effect of Different Dextrose Equivalents of Maltodextrin on oxidation stability in encapsulated fish oil by spray drying

Ghani A.A., Adachi, S., Shiga H., Neoh, T.L., Adachi, S., Yoshii, H. 2017

[雑誌論文] Microencapsulation of flavors by spray drying using Saccharomyces cerevisiae

Sultana Afroza、Miyamoto Ayaka、Lan Hy Quynh、Tanaka Yusuke、Fushimi Yoshiya、Yoshii Hidefumi 2017

[学会発表] Effect of starch coating of d-limonene release rate from emulsified d-limonene encapsulated powder by spray drying

Takashige, S., Hermawan, D.A., Shiga, H., Adachi, S. Yoshii, H 2017

[雑誌論文] 種々の賦形剤を用いた乳化<i>d</i>-リモネン噴霧乾燥粉末からの<i>d</i>-リモネンの徐放挙動

Takashige, S., Hermawan, DA., Shiga, H., Adachi, S., Yoshii, H 2017

[学会発表] Effects of relative humidity and initial moisture content on allyl sulfide release from cyclodextrin

Nguyen, T.V.A., Yoshii, H 2017

[学会発表] Correlation of flavor release from Saccharomyces cerevisiae by Gaussian distribution of activation energy of first-order release rate constant

Sultana, A.., Tanaka, Y., Fushimi, Y., Yoshii, H 2017

[学会発表] Release properties of d-limonene and ethyl hexanoate encapsulated in Saccharomyces cerevisiae at dry and humid condition

Sultana, A., Miyamoto, A., Tanaka, Y., Fushimi, Y., Yoshii, H 2017

[学会発表] 恒温恒湿条件下における澱粉被覆噴霧乾燥粉末からのフレーバー徐放挙動

高重至成,四日洋和,安達修二,吉井英文 2016

[学会発表] 乳化d-リモネン噴霧乾燥粉末からのd-リモネン徐放挙動に及ぼす賦形剤の影響

高重 至成、四日 洋和、安達 修二、吉井 英文 2016

[学会発表] 乳化魚油粉末の安定性(過酸化物価)に及ぼす賦形剤マルトデキストリンの影響

足立早映,高重至成,四日洋和,安達修二,吉井英文 2016

[学会発表] Flavor release behavior from emulsified d-limonene in spray-dried powder with various wall materials.

Takashige, S., Hermawan, DA., Shiga, H., Adachi, S., Yoshii, H. 2016

[学会発表] 乳化d-リモネン噴霧乾燥粉末からのd-リモネン徐放挙動に及ぼす賦形剤の特性に関する検討

高重至成,四日洋和,安達修二,吉井英文 2016

[学会発表] Encapsulation of squalene oil by spray drying

Asmaliza ABD GHANI, Keisuke MATSUMURA, Atsuki YAMAUCHI, Hirokazu SHIGA, Shuji ADACHI, Hidefumi YOSHII 2016

[雑誌論文] Effects of oil-droplet diameter on the stability of squalene oil in spray-dried powder.

Asmaliza, A.A., Matsumura, K., Yamauchi, A., Shiga, H., Adachi, S., Yoshii, H. 2016

[学会発表] 噴霧乾燥粉末の物質移動特性に及ぼす水分の影響

吉井英文 2016

[学会発表] Oxidation behavior of emulsified fish oil encapsulated with maltodextins of different dextrose equivalents by spray drying.

Adachi , S., Shiga , H., Neoh , T.L., Adachi , S., Yoshii, H. 2016

[学会発表] Microencapsulation of fish oil by spray drying.

Yoshii, H., Shiga, H., Adachi, S 2016

[学会発表] Encapsulation of flavor in yeasts by spray drying

Afroza SULTANA, Ayaka MIYAMOTO, Quynh Lan HY, Yusuke TANAKA, Yoshiya FUSHIMI, Hidefumi YOSHII 2016

[学会発表] 澱粉で被覆した噴霧乾燥粉末からのフレーバーの徐放挙動の湿度ランプ法による測定

高重至成, 四日洋和, ,安達修二, 吉井英文 2015

[学会発表] デキストロース当量が乳化魚油噴霧乾燥粉末の包括特性及び酸化安定性に及ぼす影響

足立早映,四日洋和, 安達修二,吉井英文 2015

[学会発表] 乳化 d-リモネン噴霧乾燥粉末からの d-リモネン徐放速度に及ぼす賦形剤の ガラス転移温度の影響

高重至成,四日洋和,吉井英文 2015

[雑誌論文] 機能性食品粉末の創製-噴霧乾燥粉末の構造が,粉末中の魚油安定性に及ぼす影響について-

吉井英文、足立早映、四日洋和 2015

[学会発表] Encapsulation of lemongrass oil with cyclodextrins by spray drying

Phunpee, S., Soottitantawat, A., Ruktanonchai, U., Yoshii, H. 2015

[学会発表] Effect of oil-droplet size on the stability of squalene oil in

Asmaliza,A.G. Matsumura, K., Yamauchi, A., H. Shiga, Adachi, S.,Yoshii, H 2015

[学会発表] 油噴霧乾燥粉末の包括特性及び酸化安定性に及ぼす影響

足立早映, 四日洋和,安達修二,吉井英文 2015

[雑誌論文] フレーバー(アロマ)粉末の作製とその徐放特性

吉井英文、四日洋和 2015

[学会発表] 処理イサダ蒸煮液の噴霧乾燥法によるエビ風味粉末の作製

プラモートクーウィジットジャール,永水宏昇,小林敬,吉井英文,安達修二 2015

[学会発表] 澱粉被覆噴霧乾燥粉末からのフレーバー徐放

高重至成,四日洋和,吉井英文 2015

[学会発表] Stability of fish oil encapsulated in spray-dried powder coated with starch particles

Yamaya, Y., Ushirosako, A., Maruyama, K., Adachi, S., Yoshii, H 2015

[学会発表] 燥粉末からのd-リモネン徐放速度に及ぼす澱粉被覆の影響

高重 至成、四日 洋和, 安達 修二, 吉井 英文 2015

[雑誌論文] Effects of the oil droplet size and entire oil fraction in microcapsules on the interior oil fraction

Kikuchi, K. Yamamoto, S. Shiga, H. Yoshii, H. Adachi, S. 2015

[雑誌論文] Effect of dextrose equivalent of maltodextrin on the stability of emulsified coconut-oil in spray-dried powder

Matsuuraa, Ogawa, A. Tomabechi, M. Matsushita, R., Gohtani, S., Neoh, T.L., Yoshii, H 2015